Egy döglesztő üzenetrögzítő ez az egész. Megőrzi a múltbéli és jelenkori történésekkel kapcsolatos gondolataimat, melyek a lelkemben fogannak, később az agyamban megfogalmazódnak és végül a kezem iderója valamennyit miközben az ajkaim szavakká formálják őket, hogy soha ne feledjem: milyen erős is vagyok valójában.

2008. november 30., vasárnap

Folyamat

Eg a cigaretta,

fustje kecskebeka

format olt

s sziv, fuj

be-ki, be-ki

Az emlekezes oson

egy gondolatot kivon

a fejbol

s melaz

erre-arra

Egy gunyos kis fintor

az arcon honol

idovel odafagy

nem mozdul

se ide se oda

Valahol vonat futyul

hangja bemenekul

a fulbe

onnan szol mar

reggel, este

Bor ize a szajban

odabenn a nyallal

eggye valik

kejesen

keveredik-kavarodik

a szem elhomalyosodik

a kulvilag megszunik

es mar csak ketten vannak

o es a bormamoros ejszaka.

Massag es azonossag

Kikandikal a fulbol egy dallam

ajak mozdul, dudol lassan

nekem.

Neked

lassan tevegelek

az uton s hallgatom a siramokat

melyek sirnak

nekem.

Neked

kacagasnak tunik minden

hang es hangjegy, mely beszel

nekem.

Neked

konnyu a teher, hisz’ en cipelem

nem mondom, hogy segits

nekem.

Neked

kincs a fogalom de mig nem foghatom

ertektelen vacak

nekem.

Neked

locsogas, ures szofosas

mi az elet ertelme

nekem.

Neked

kek es csodaszep az eg

de hamuszurke kodfatyol

nekem.

Bekandikal a fulbe egy dallam

agy felfog, ajak mozdul, dudol lassan

nekem, neked

nekunk.

Neha

Neha, ha akarom, latlak teged

Egy kopott badoglavor krisztaly vizeben

Megjelensz

Szemed szomoru vidaman ramnez

Minden jot kivansz

Es elmesz.

Neha, ha akarom, erezlek teged

Banatos ejszakan egyszercsak ott vagy

Mellembujsz

Kezed edes finoman simitja fejem

Tarkomon megpihen

Es az erzes tovalibben.

Neha, ha akarom szeretlek teged

Lelkem fekete vankosaban feher toll

Te vagy

Lagy szello felemel, szivem fole fektet

Azt megcsiklandozod

Es maris tovaszallsz.

Neha, ha akarom, hallak teged

A bus dal elso ket soraban benne vagy, sot

Enekelsz

Hangodra minden ragacsos idegem felfigyel

Hangszalaim megrezdulnek mind veled enekelnek

Majd ismet ramborul csond.

Neha, ha akarom, emlekszem rad (mint most)

aranykulcs csuszik

zar kattan, nehez ajto nyilik

s mi ketten ott allunk a megalmodott viskonk kozepen

vilag nincs

csak te meg en

olyankor ketten vagyunk az univerzumban

csak te meg en

csak te meg en

csak te meg en ....

2008. november 24., hétfő

Elisz cetlije

Eliszrol az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt. Keves embert engedett igazan kozel magahoz, sokmindent es sokmindenkit szeretett de lenyegeben az alkotas volt az elete. Festo volt. Csodakat muvelt nehant tubusnyi szinnel es egy ecsettel a kezeben. Furcsasagokat festett a vaszonra, erdekessegekkel toltotte meg, szerelemmel, banattal, viragzo kertekkel, szomorkas szemparokkal, osszefonodo kezekkel, egymasbafonodo testekkel, csokolo ajkakkal. Szult, gyilkolt, kivegzett, megmentett barkit es barmit a vasznon, ha ugy hozta kedve.

Azt meseltek, hogy szegenyes kis hazaban nagy volt az osszhang, agyában nagy volt a kaosz, ágyában perzselt a szerelem tuze, mely minden ejjel mas ferfi testet egette szenne.

A kovetkezo tortenet talan csak szobeszed, talan valoban megtortent, nem tudni.

Akkoriban a 100 Majom volt a legfelkapottabb lokal az egesz varosban, amolyan “ittmindenrollehetbeszelni” hely volt, telistele szabadgondolkodasu emberekkel, akik szabad elveik ellenere korlatok kozott eltek, mely korlatokat maguk emeltek maguk kore. Nehezen lehetett beferkozni koreikbe, furcsa nezetek kellettek ehhez, de neha megtette egy nyakba ugyesen betekert kendo, sal, vagy szoknyadarab estleg egy bormamoros, fustos ejszaka.

Nos ennek a furcsa helynek volt egyik oszlopos majma Elisz. Mar akkor ott volt, mikor meg csak 10 Majomnak hivtak, ott volt a 20 Majom keresztelojen is, majd reszt vett a 30 Majom nevado bulijan es megerte a 100 Majom szuleteset is. Azt beszeltek, hogy szamtalanszor meghalt de megannyiszor feltamadt es minden feltamadasaval tobb lett, tehetsegesebb, gazdagabb, allhatatosabb, kemenyebb es gogosebb. Gogjet nem atallotta gyakorolni azokon, akiket sok fenyevnyi tavolsagra erzett magatol. Nem baratkozott azzal akit nem tartott arra erdemesnek, nem meselt annak akirol hitte, hogy ugysem ertene meg ot de legfokepp nem festett azoknak, akiknek nem akart. Muveit nem lathattak idegen szemek, nem simogathattak avatatlan kezek, a latottakon nem gondolkodhattak el szamara ismeretlen agyak. O csak maganak es az oveinek alkotott ezert hat rola az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt.

Eloszor 14 evesen ecsettel a kezeben pusztult el, mikor azon tunodott a vaszon elott, hogy az a barna szin amire neki szuksege van nem letezik s akkor eszebe jutott, hogy 11 eves koraban a furdoszoba rejtekeben vere hullott, a ver a foldre csoppent s napokkal kesobb barna foltkent ektelenkedett a rideg kovon.

Karjat megvagta, veret folyatta de a barna szint megkapta, vasznara racsapta, muvet megalkotta, melynek ezt a cimet adta: Verbenuszo szines osz. A muveszetert egykor veret adta, ezert hat rola az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt.

30 evesen ismet halalra itelte magat, mikor sajat perzselo ágya helyett egy ferfi haloszobajat valasztotta szerelmi szentely gyanant. Tudta, hogy masutt sebezhetove valik, megis megtette. Egyik pillanatban meg levendula illatu otthonaban szemlelte megelegedessel Megnyugvas cimu muvet, a masikban pedig mar ott talalta magat egy vervoros szobaban, melynek skarlattuze szenne egette egesz lenyet. Hiaba volt nedves egesz teste, hiaba volt csatakos a homloka, hiaba omlott szemebol a konny. Ovatlan volt, ismet pusztulas vart ra, ezert hat rola az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt.

Mint hamvak alatti parazsbol feleledo tuz, pusztulasa utan ugy kelt ujra eletre Elisz s megalkotta elete fomuvet. Azt beszelik, hogy ecsetvonasrol ecsetvonasra tert vissza bele az elet, elszenesedett ujjai mar akkor kifeheredtek mikor az elso tubus festek utan nyultak, kormos ajkai vervorosen mosolyogtak mar akkor mikor a vasznat alapozta, hamuszeru arcaba visszatert az elet, mikor ecsetje a festekbe toccsant. A hofeher vaszonra fekete betuk sokasagat festette fel s barmely oldalrol nezte is az erdeklodo, csupan egyetlen szo volt olvashato: Elisz. Elisz jobbrol, Elisz balrol, Elisz fentrol, Elisz lentrol, Elisz atlosan, Elisz korkorosen s megis volt valami eletszeru az alkotasban. A hozzaertok hamar felfedeztek a betuk kozott rejlo torteneteket, a megbuvo vallomasokat es az elbuvolo szepet mely szakavatott szemek szamara pillanatok alatt kidomborodott az alkotasbol s a szamtalan E, L, I, Sz betu arcokka, tettekke, hangulatokka duzzadt.

Azon a bizonyos szombat reggelen, vidaman ebredt. Elfogyasztotta reggeli kavejat a megszokott nehany szal cigaretta kisereteben, majd atadni keszult magat a muveszetnek mikor meghallotta, hogy ajtajan durvan, eroszakosan kopogtatnak. Ajtot nyitott. Egy ismeretlen allt elotte, szep arcu ifju, kit kivancsisaga hajtott Elisz hazaba, mert rola az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt. Elisz ertetlenul bamult az elotte allora, mikor mint arnyek, az idegen mogott megjelent a skarlattuzu vervoros szoba lakoja aki szeles mosollyal arcan elindult s maga elott, mint pasztor a baranyt, a muterembe vezette az idegent. Az Elisz cimu festmeny elott megalltak. Az a hir jarja, hogy sokaig bamultak a kepet, majd kicsit talan csondesebben mint jovetelukkor bucsuzni keszultek de Eliszt nem talaltak sehol. Az ifju egy cetlit hagyott a dohanyzoasztalon, melyre annyit irt, hogy: “latni akartalak, mert rolad az a hir jarja, hogy kisse furcsa vagy”.

Eliszt soha tobbe nem latta senki, de az a hir jarja, hogy a festmenyen a betuk takarasaban megjelent egy halvany mosoly, a cetlire pedig felkerult meg egy sor: “latni akartal, mert rolam az a hir jarja, hogy kisse furcsa vagyok de vajon lattal-e?”

Ez a tortenet talan csak szobeszed, talan valoban megtortent, nem tudni. Az igazsagot csak Elisz tudja, de Elisz eltunt. Lehet, hogy valahol, valamikor ismet felbukkan, gogosebb lesz mint valaha de gogje nem fogja visszatartani attol, hogy egy uj festmeny kepeben elarulja nekunk az igazsagot. O szamtalanszor elpusztult, de megannyiszor visszatert, hiszen rola az a hir jarta, hogy kisse furcsa volt.

Az Elisz cimu alkotas a 100 Majomban log a falon, mely maig a legfelkapottabb lokal az egesz varosban, amolyan “ittmindenrollehetbeszelni” hely, telistele szabadgondolkodasu emberekkel, akik szabad elveik ellenere korlatok kozott elnek, mely korlatokat maguk emelik maguk kore. Nehezen lehet beferkozni koreikbe, furcsa nezetek kellenek hozza, de neha megteszi egy nyakba ugyesen betekert kendo, sal, vagy szoknyadarab estleg egy bormamoros, fustos ejszaka.